Fly & Drive

 

KUBAS HJÄRTA A LA CARTE, EN ANNORLUNDA RUNDRESA MED FOLKE WEST 21.01 -31.01 2016

Kuba lämnar ingen oberörd, det är som om man förflyttade sig 50 år tillbaka i tiden ledda av den ljuvt förförande musiken, den färggranna befolkningen, de historiska byggnaderna, de klassiska bilarna och den fagra naturen. Vi upplever ett grönskande Kuba och landets mest imponerande historiska sevärdheter, den enkla nakna vardagen och den intensiva livsstilen där det mesta för oss kan ge upphov till glädje och fest.

         

Dag 1 Bortom Atlanten

Avgång från Norden i arla morgonstund, mellanlandning i Amsterdam, ankomst till Havanna sent på eftermiddagen, transfer till vår landsortsinkvartering i Vinjales-dalen, välkomstdryck  och lätt middag och sedan en tidig god natt,  ty stora upplevelser väntar!

  Dag 2 Höga berg och djupa dalar

Vi vaknar tidigt till fåglarnas sång i den natursköna Vinjales dalen, omgivna av de vackra Mogotes bergen. Här i Pinar del Rio provinsens rödmyllebälte befinner sig Kubas bördiga odlingsbod, här trivs exotiska grönsaker och tropiska frukter i den eviga sommaren.  Vi gör en rundtur i den fagra dalen och besöker den imponerande förhistoriska bergsmuralen, vi promenerar genom den lilla idylliska byn och åker vidare till den spännande indiangrottan, som tidigare var de förrymda slavarnas gömställe. Vi intar en bastant kubansk lunch på en ranch, ackompanjerad av äkta kubansk countrymusik. Därefter besöker vi en cigarrfarm i Vinjales där odlas Kubas gröna guld, de bästa tobaksplantorna som sedan förädlas till den världsberömda kubanska cigarren.  Vi får en detaljerad beskrivning av cigarrproduktionen och en demonstration hur cigarrerna rullas. På kvällen blir det lokal kubansk musik och dans i byn. 

                            

Dag  3  I Hemingways fotspår !

På morgonen kör vi kör vi vidare till Las Terrazas, en modellekoby från 1960 talet där revolutionen försökte starta ett idealsamhälle för landsorten, stoppade kalhyggena och planterade 5.000.000 träd. Vi intar en diger landsortslunch innan vi kör vidare till Havanna där vi tar oss en runda i Hemingways anda. Den berömda amerikanska författaren Ernst Papa” Hemingway bodde i Havanna i över tjugo år. Han stortrivdes här i Havannas atmosfär där rikedom och glans mötte fattigdom och dekadans i samma kvarter. Vi besöker Hemingways vackra villa Finca Vigia som ligger 20 kilometer utanför gamla stan, därifrån vidare till fiskarbyn Cojimar som inspirerade till den Nobel prisbelönta boken El Viejo y el Mar. Följande Hemingways traditioner blir det sedan Mojitos på Las Terrazas och iskalla Daiquiris på LaFloridita, allt detta varvas med fabler och sägner från Hemingways äventyrsrika liv!

 Dag 4 Världens vackraste förfallna stad

Det trevligaste sättet att bekanta sig med Havanna är med de gamla amerikanska klassiska dollargrinen.  Vi tar oss en stor fyra timmars sväng runt Havanna och ser samtidigt de viktigaste sevärdheterna, Miramar – Vedado - Plaza Revolucion, Captolium och  Morro fästningen. Sedan blir det musikbetonad lunch i Habana Vieja och de tre praktfulla torgens promenad, Plaza Armas, Plaza Vieja och Plaza Catedral i den vackert restaurerade gamla stan. På kvällen möjlighet att se denna världsberömda Tropicana kabarén. 

                    

 

Dag 5 Santa Clara – Che Guevaras stad

 Vi fortsätter till Santa Clara, där den argentinska läkaren Ernesto Che Guevara blev revolutionshjälte utan all like när han julen 1958, trots sin numerärt underlägsna styrka, lyckades stoppa Batistas elittruppers motoffensiv, en seger som avgjorde hela kriget. Vi besöker det enorma Che monumentet, mausoleet samt det utmärkta museet. Efter lunch åker vi upp I bergen till en gammal kurort Topes de Collantes, där Batistas officerare med familj brukade njuta av hälsosamma bad. Vi vandrar en naturstig till ett vattenfall där man kan svalka sig med ett dopp i det kristallklara vattnet. Vi besöker en liten kaffeodling och provsmakar kubanskt bergskaffe och beundrar den kubanska bergsnaturens flora och fauna.                                

 Dag 6 Trinidads charm

Unescoskyddade charmfulla Trinidad är den bäst bevarade historiska helheten från spanska kolonialväldets storhetstid på 1700-1800 -talet. Sockret, det vita guldet, var orsaken till Trinidads ekonomiska uppsving och vid hälften av 1800-talet var staden världens rikaste sockerproducent. När vi vandrar längs de kullerstensbelagda gatorna till Plaza Mayor kan vi ännu se spåren av de ofattbara rikedomar som fanns i staden. Ett praktexempel är Museo Romantica med sin unika kollektion av importerade lyxvaror.

 Dag 7 Strövtåg i Trinidad

Vi besöker Valle de los Ingenios, Sockerplantagernas dal där det ökända slavtornet erinrar oss om orsaken till rikedomarna, slavarbetskraften som hänsynslöst och brutalt utnyttjades av de härskande familjerna.  Allt detta smälter vi med en god lunch i gamla stan och med traditionell kubansk musik på Casa de la Trova. Trinidad har Kubas bästa gatumarknad och tiotals små ateljéer och museer, trevliga barer och utmärkta privata restauranger och en charmfull kvällsmiljö där det blir det strövtåg på de många musikbarerna med allt från romantiska boleron till eldig salsa.

Dag 8 Söderns pärla Cienfuegos

Vi bryter upp från Trinidad och kör västerut, vi kör över flera floder och längs vackra stränder innan vi anländer till Cienfuegos, en franskbetonad hamnstad grundad år 1819 av flyktingar från Haiti och New Orleans.  Cienfuegos kallas söderns pärla och inte utan orsak, gamla stans nyklassiska arkitektur ger ett förmöget och kulturellt intryck. Vi besöker först Cienfuegos botaniska trädgård, en av Kubas största med ett imponerande urval träd och buskar. Därefter in till själva stan där vi intar en kubansk cocktail på de EL Valle palatsets terrass och besöker Parque Jose Marti – gamla stans imponerande  torg med nyklassisk arkitektur, bland annat den vackra Tomas Terry teatern, där världsdivan Enrico Caruso uppträdde i tiderna. Till kvällen inkvarteras vi på ett strandhotell utanför staden.

 Dag 9 Grisarnas bukt och Playas del Este

På vår väg tillbaka mot Havanna kör vi via Playa Giron /Grisarnas bukt) där en CIA finansierad invasionsstyrka landsteg i april 1961 med uppgift att störta Fidel Castro regering.  Anfallet slogs tillbaka efter tre dygns intensiva stridigheter och slutade i ett snöpligt fiasko.  Vi besöker den berömda byn och dess intressanta museum. Playas del Este är en 10 kilometer lång sandstrand som ligger 20 kilometer från Havannas centrum, där kopplar vi av i skön havsmiljö och njuter av sol och bad!                  

Dag 10 Ledig dag i Havanna

Alla Havannas frestelser är nära, vi gör på förmiddagen en shoppingutfärd till gamla stans konst- hantverkshallar och återvänder på eftermiddagen för att koppla av på den sköna stranden –  och på kvällen kan vi välja mellan en liten bykrog på stranden eller Havannas nattliv.                                                         

Dag 11 Hasta la vista

Morgondagen ännu ledig, sedan avfärd till flygfältet i Havanna där hemresan börjar på kvällen.

Dag 12 Tillbaks i Norden

Efter en mellanlandning anländer vi till Finland på eftermiddagen – vår Kuba resa är förbi, nu börjar bildernas och minnenas tid !

LOGI

VINJALES  HOSTAL, 2 dygn

HAVANNA HOTEL COMMODORO, 2 dygn

SANTA CLARA HOSTAL, 1 dygn

TRINIDAD, HOSTAL , 2 dygn

CIENFUEGOS STRAND HOTELL, 1 dygn

PLAYAS DEL ESTE, 2 dygn STRANDHOTELL

MÅLTIDER

Halvpension ingår , dagligen frukost och en måltid – lunch eller middag

                            

UTFLYKTER SOM INGÅR I PROGRAMMET

DEN NATURSKÖNA VINJALES DALEN

LAS TERRAZAS – LANDSORTENS IDEALSAMHÄLLE

HAVANNA AMERICAN CLASSICAL CARS OCH PROMENAD I GAMLA STAN

HAVANNA I HEMINGWAYS FOTSPÅR

CHE GUEVARA - REVOLUTIONSHJÄLTE

TOPES DE COLLANTES –  NATURSTIG

TRINIDAD – SOCKERBARONERNAS STAD

VALLE DE LOS INGENIOS – PLANTAGERNAS DAL

SÖDERNS PÄRLA CIENFUEGOS OCH DEN  BOTANISKA TRÄDGÅRDEN

PLAYA GIRON – Grisarnas bukt

RESANS PRIS

Pris:  2995.- i delat dubbelrum , tillägg för enkelrum 450 .-

Anmälningar: folkewest.travelclub@gmail.com 

Info: www.folkewest.com

Fråga Folke om Kuba folke@folkewest.com eller textmeddelande 045 8844540 

PRIS från 2995.-                                   

VÄLKOMMEN TILL KUBA - BIENVENIDOS A CUBA !!                                                                                                       

Hemsida Printa ut sidan Kontakta oss Info På svenska Suomeksi In English