PANAMA - VÄRLDENS KNUTPUNKT

PANAMA MER ÄN EN KANAL

Har Du någonsin frågat dig själv att var finns världens mest centrala ställe ?Det är en knutpunkt där två stora kontinenter och två enoma världshav möts ! Vi ger dig en ytterligare ledtråd! Var finns världens viktigate kanal?

Rätt gissat, svaret är givetvis PANAMA , där möts Nord och Sydamerikanska kontinenterna och där förbinds Atlanten och Stilla Oceanen genom världens åttonde underverk Panama kanalen.

När upptäcksreande Vasco Nunez de Balboa ÅR 1513 korsade till fots det Panmanska näset blev han den första vita mannen som upptäckte Stilla Oceanen .Samtidigt föddes genast tanken på att bygga en kanal over näset som skulle förkorta sjövägen från öst till väst med tusentals kilometer. Det dröje emellertid over fyrahundra år innan drömmen blev en veklighet. Byggandet av kanalen var en långt utdragen historia som kostade mycket och krävde tiotusentals människors liv. Först år 1914 besegrade människans envishet naturens styrka . Det var fråga om den tidens största byggnadsprojekt i hela världen som äntligen blev slutfört av en arbetsstyrka på 75000 personer efter 10 års hård kamp.Ett bevis på projektets ingenjörers och arkitekters skicklighet och framsynthet är det faktum att kanalens ursprungs slussar och porter är i bruk än i denna dag, nästan etthundra år efter invigningen av kanalen. Till dags dato har en aldrig sinande ström av över 750000 båtar passerat genom kanalen och år 2006 beslöts att utvidga kanalen med en tredje fil av slussar som beräknas bli färdig till år 2012. Detta lommer att öka kanalens kapacitet med en trejedel och möjligöra att ännu store fartyg kan passera än den nuvarande max. storleken 295 meter lång och 33 meter bred. Panama kanal är även stor turistatraktion och vaje lördag arrangeras det intressanta båtkryssningar från Stilla Oceanen upptill Gatun sjön, genom Miraflores slussarna och en gång i månaden är det möjligt att åka genom hela kanalen.

Panama City, som befinner sig på Stilla Ocaenes sida av kanalen är en ultramodern metropol som utvecklats till något av Central-Amerikas Monaco. Frapperande skyskrapor ugör en facinerande ram till en businesscity som saknar sitt motstycke ,med över etthundra etablerade utländska banker och ett fyrtiotal multinationella försäkringsbolag. Nya lyxhotell och casinon samt supermoderna väldiga köpcentrum är ytterligare ingrienser i den enormt snabba ekonomiska tillväxten som började accelerera från kanalens överlåtelse av USA till Panama år 2000. På en udde mitt i den nya staden ligger Casco Viejo, gamla staden en vacker helhet av klassisska bygnader i fransk stil, som nu renoveras frenetiskt. Casco Viejoär även centrum för stadens kulturliv med teatrar och mueseer samt vackra kyrkor. Historieintresserade finner stort nöje i att besöka den ursprungliga staden som brittpiraten Capatain Morgan grundförstörde år1671. Där finns även ett väldokumenterat museum som även berättar om den ursprungliga indianbebyggelsens öde. På Atlantkusten finns en annan historisk pärla, staden Portobello urprungligen grundad av självaste Columbus, beömd för sina fästningar och kyrkan med den "Svarta Jesus " statyn.

För mången är det säkert en stor överraskning att Panama har en av världens tätaste djunglar vid namn Darien , som är så ogenomtränglig att man inte ens har lyckats bygga the "Panamerican Highway"genom den.

Panamas djunglar och regnskogar är berömda för sin rika flora och fauna och enligt statistiken så placerar sig Panama på fjärde platsen i hela världen beträffande mängden av växt- och djurarter och släkten. Med andra ord är Panama ett mycket popuärt ekoresemål. Ett utmärkt sätt att bekanta sig med naturen i djungeln är flodutflykter med kanot och guidadade regnskogsvandringar. Panama är även ett paradis för ornitologer med rekordmånga unika fågel arter, faktiskt flest i hela Amerika ! Gatunsjön har flera apöar dit det görs utfärder och simmande sköldpaddor och krokodiler är mycket vanliga . En nattutfärd i djungeln bjuder åt de modigaste unika och spännande upplevelser.

Det mest exotiska i Panama är dock den levande indiankulturen , som representaras av sju olika stammer. Det finns djungelindianer, flodindiander, arkipelagindianer, och bergsindianer som alla har sina egna språk och traditioner. Enbart en timmes färd ut från Panama City finner man Embera indianernas stam som bor i byar längs med Chagresflodens stränder.

En kapitel för sig är Kuna indianerna som existerar i sin egen autonoma republic Kuna Yala, som befinner sig på östra Atlantkusten . Där lever over fyrtiotusen Kuna indianer i San Blas arkipelagen som består av över fyrahundra öar , varav fyrtiofem är bebodda. De livnär sig på fiske samt jordbruk . Odlingarna finns på faslandet och är främst kokospalmer och bananer men även grönsaker odlas allmänt. Kuna- kvinnorna klär sig i traditionella dräkter och är berömda för sitt säregna hantverk, mola tavlorna som handsys i gammal traditionell stil, en konst som har gått från mor till dotter i flera generationer. Kuna indianerna styr och st'mmer helt om sig själva ingen annan får idka affärsverksamhet på öarna eller bosätta sig där.

I en helt annan ongivning, högt uppe i de molnomsprugna, Chriqui Bergen i skuggan av de forna vulkanerna lever en helt annorlunda stam Ngöbe indianerna. Männen livnär sig som skördejobbare på de stora banan- och kaffeplantagerna och återvänder sedan alltid till sina små bergsbyar när skördetiden är forbi. De högsta toparna når upp till 3400 meter. Klimatet i dalarna är idealiskt 20-25 grader året runt. I den bördiga Cerro Punta dalen odlas Panamas grönsaker och i Boquete regionen blommor och kaffe. Uppe i bergen finns även fina bergstigar som är utmärkta för hiking och strida forsar som lämpar sig väl för rafting !Enligt uppgift har Panama 480 bergsfloder.

För den som längtar efter en strandsemester har Panama även mycket att bjuda på ! Landet har ju 1160 kilometer kust både på Atlantens sida och 1690 på Stilla Oceanens.Därtill finns det flera stora arkipelager, såsom San Blas, Bocas del Toro och Islas Perlas , med små hotel och härbärgen men även hundratals öde öar som har sköna helt orörda stränder.Här gäller allemansrätten man får gå i land där man vill ! Generellt sätt är Stilla Havs kustens soligare än Atlantkusten och speciellt Islas Perlas ö gruppen framför Panama City i Stilla Oceanen har en härligt soligt klimat. En väldigt speciell attraktion är valarna som besöker Islas Perlas vatten årligen i juli-augusti. Flera länder bl.a. USA och verige har inspelat survivor seriens ansnitt på dessa vilda ostörda öar. Längre fram längs kusten mot Costa Rica ligger Isla Coiba som är världsberömt för sina unika dykningsvatten och och orörda djungel . För sportfiskare kan Panama erbjuda två oceaner , fiskerika sjöar och floder samt den helt unika Bahia Pina, Ananasbukten som kan uppvisa otroliga 150 fiske världsrekord.

Shopping i Panama City är säkert bäst hela Central Amerika . I Colon på Atlantsidan av kanalen finns världens näststörsta taxfreezone efter Hongkong. Panama City shoppincenters erbjuder märkesvanor till förmånligt dollarpris men även rabattvaruhus med otroligt låga priser, det är uppenbart att här bortrealiseras stora överskottslager från hela världen.

Vad som gäller underhållning så har ju Panama många olika kulturer att falla tillbaka på, börjande från indiankulturerna med deras färggranna sång pch dans. Den "vita" folkkulturen är mycket stark och det arrangeras i varje provins årliga karnevaler där de otroligt vackra och påkostade folkdräkterna och musiken står i huvudrollen.

Panama Citys nöjesvärld är mycket internationell, med ett stort utbud på internationella restauranger med god mat och fina viner, allt till mycket överkomliga priser. Musikutbudet är främst karibiskt med salsa, merengue och reggae som huvudgenreer, med även rock och jazz ingår i utbudet.När man går ut gäller det att ta taxi som är sagolikt förmånliga från en till fem dollar täcker man hela stan.

Panmanerna själva är ett brokigt släkte, med rötter från hela världen. Tursimen är ny så utlänningar från Europa betrakats med stor nyfikenhet och servicen är vänlig. Till lynnet är panamanerna helt latino eldsjälar med en viss "manana" mentalitet. Klockan och tiden har blott ett riktgivande effekt och det är helt normalt att Panamanerna försenar sig från avtalade möten en halvimme eller så! Ur resenärens synpunkt är dock Panama ett modernt och tryggt land , där e-mail, internet ,bank och kreditkort fungerar mycket väl.

Vägarna i landet är bäst i hela Central-Amerika och därtill är det väldigt förmånligt att hyra bil. Inrikesflyget handhas av små propellerplan, men är mycket välorganiserat och pålitligt. Som resealternativ rekomenderas en rundresa på 14 dygn som ger en suverän bild av hela landet, men även kombinations resorna Panama City och Contadora samt tringelresornas Panama City -Gamboa djungeln -Costa Blancas strand , med bifogade utflykter är fina alternativ för en lyckad semestern i det vackra och exotiska Panama!

Hemsida Printa ut sidan Kontakta oss Info På svenska Suomeksi In English