COSTA RICA - PANAMA NATUR OCH KULTUR RESA 2.3.-15.3. 2018

 

 Naturresa Costa Rica – Panama 2.3.-15.3.2018

 

Flyg över Atlanten

 

Dag 1,. Flyg Helsingfors – Amsterdam - Panama City. Start från Helsingfors tidigt på morgonen, planbyte i Amsterdam, ankomst på eftermiddagen lokal tid, transfer till hotellet och inkvartering. Reseinfo och välkomstcocktail.

 

Panama City och Panama-kanalen

 

Dag 2, Panama City är den äldsta staden vid Stilla Havets kust, grundad redan 1519. Under vår stadsrundtur bekantar vi oss med den fotografiska ruinstaden, den förtjusande gamla stan och fantastiska Business City full av skyskrapor. På eftermiddagen lär vi känna Panama-kanalens intressanta historia i utställningscentret Miraflores, där vi på nära håll kan följa med skeppen som kör genom slussarna. Kanalen stod ursprungligen färdig år 1914 och utvidgningen år 2016.

 

 

Costa Ricas huvudstad San Jose

 

Dag 3, Morgonflyget till Costa Ricas huvudstad San Jose räcker bara en timme. Väl framme har vi en stadsrundtur som börjar med San Joses historiska fästning, därifrån fortsätter vi till den sagolika teatern i gamla stan och som socker på botten besöker vi det berömda guldmuseet Museo Oro, vars Maya-samlingar är unika i hela världen. Som avslutning på dagen avnjuter vi en middag åtföljd av lokal musik och dans i en förtjusande bergsrestaurang, som har fin utsikt ner till staden San Jose i dalen.

 

Ekodag i en krater

 

Dag 4,  Resan fortsätter till naturparken Poas Volcano. När vi närmar oss bergen kan vi på sluttningarna se olika odlingar, allt från jordgubbar på de lägre nivåerna till kaffet på den övre platån. När vi kommer fram kan vi se in i vulkanen Poas pyrande krater och då vi vandrar till Botos-dalen iakttar vi de olika ekologiska zonerna i Costa Ricas natur. Växtvärlden är förbluffande artrik, i FN:s växtartstatistik ligger Costa Rica som tvåa i världen. Till kvällen fortsätter vi till bergsbyn La Fortuna.

 

Arenals hängande broar och heta källor

 

Dag 5 La Fortuna ligger i Costa Ricas mest kända nationalpark Arenal, som är hela 10800 hektar stor. Själva vulkanen Arenal är aktiv och 1643meter hög. Det populäraste stället i naturparken är de hängande broarna, längs vilka vi på morgonen promenerar i höjd med regnskogens trädtoppar. Därifrån fortsätter vi till La Fortunas ståtliga vattenfall och på eftermiddagen kommer vi till vulkanen till en badinrättning med heta källor, där vi simmar och badar och njuter av det hälsofrämjande vattnet och den fina utsikten.

 

 

 

 

 

 

Mot Atlanten

 

Dag 6. Start tidigt på morgonen med buss mot Atlant-kusten och naturparken Cajuita Väl framme checkar vi in på det idylliska ekohotellet i Puerto Vieja. Cahuita hör till Costa Ricas populäraste naturbesöksmål – med all orsak för här känner man att man faktiskt vilar i moder naturs famn. När mörkret faller är naturens konsert mäktig.

  

Cujahitas öde stränder

 

Dag 7, . På morgonen tar vi en simtur vid Cuajita naturparks öde stränder och besöker indianernas Iguana-ödlefarm. På eftermiddagen förflyttar vi oss över gränsbron till Panama till skärgården Bocas del Toro. Inkvartering i kuststaden Bocas, som är berömd för sina näpna pepparkakshus och sitt livliga restaurangliv.

 

Bocas del Toro – Bada i Tjurens gap

 

Dag 8. I Bocas de Toro skärgård finns Panamas bästa stränder. Vår båtutflykt för oss till Delfinbukten, där vi underhålls av de lekfulla fritt simmande delfinflockarna. Utfärden går vidare i vackra skärgårdslandskap och bjuder på bad och snorkling vid den långa stranden Isla Bastimento med palmer och fin sand.  

 

 

Färd över bergen

 

Dag 9  På morgonen med båt till kusten och staden Amilrante, där startar vår fantastiska färd över bergen. Under resan besöker vi Ngöbe – Bugle indianstammens autentiska by, där man bl.a. odlar världsberömd kakao. Vi bekantar oss med indianernas dagliga liv och sysslor och får se en minnesvärd dansuppvisning. Färden går vidare och vi kommer till dalen där staden Boquete ligger, där inkvarteras vi i ett trivsamt bergshotell. 

 

Upp i det blå

 

Dag 10  Tidigt på  morgonen möjlighet att åka ned med den otroliga Canopy repbanan (frivilligt, mot extra avgift). Vi vandrar i naturparken Amistad och beundrar den rena bergsluften och de fantastiska landskapen. Här uppe i bergsområdets eviga vår trivs en sällsynt fågel, den endemiska och färggranna Quetzal. På eftermiddagen gör vi en utflykt till de förtjusande parklandskapen och den blommande dalen i Boquete.

 

Draculas lockrop

 

Dag 11. Vår landsbygdsutfärd för oss till byn Cerro Punta, där man på de branta odlingsterrasserna odlar nästan alla Panamas grönsaker. Vi besöker den berömda orkidéfarmen Dracula, som är ett mecka för orkidéfantasterna i Mellan-Amerika. På eftermiddagen fortsätter vi till Chiriquis huvudstad David, därifrån flyger vi till Panama City. Flygresan räcker en knapp timme och väl framme checkar vi in i ett flott centrumhotell, där vi kan beundra de otroliga skyskraporna och Stilla Havet.  

 

Ledig dag i Panama City

 

Dag 12, Det finns många möjligheter för dagen – en båtutflykt till skärgården – en dag i djungeln -  Frank Gehrys fantastiska naturvetenskapliga museum– en stadspromenad eller en vilodag vid hotellets fina bassänger. Denna Mellan-Amerikas fantastiska metropol lockar på kvällen med hundratals restauranger och barer

 

Fart på dollarsedlarna!

 

Dag 13, Dags för presenterna – nu finns det möjlighet till förmånlig shopping – Panama Citys utbud är exceptionellt stort, allt från indianmarknaden till Mellan-Amerikas finaste shopping center on Multi - Plaza. Vi har hela dagen tid, för flyget till Europa går först i början av kvällen.

 

Tillbaks till Finland

 

Dag 14,  Efter mellanlandning i Europa anländer vi till Finland sent på eftermiddagen. Vår mångsidiga naturresa är förbi, nu är det tid för bilder och minnen!  

Hotell

 

Panama City, Country Inn & Suites 2 dygn

San Jose, City Hotel 1 dygn

La Fortuna, San Bosco Inn 2 dygn

Puerto Vieja, Villas del Caribe 1 dygn

Bocas del Toro Hotel 2 dygn

Boquete Star Trek hotel 2 dygn

Panama City Hilton 2 dygn

 

 

 

 

 

 

PANAMA FANTASY - EN UNIK OCH STRESSFRI RUNDRESA 05.12. -18.12.2014

PANAMA FANTASY - EN UNIK OCH STRESSFRI  RUNDRESA

Dag 1 Ankomst med KLMs direktflyg från Amsterdam , transfer till vårt Cityhotell som ligger mitt i stan på gå avstånd till restuaranger och butiker, vi intar en lätt middag  och sedan till sängs, stora äventyr väntar !

Dag 2 Panama City - tre städer i en ! Under vår rundtur bekantar vi oss först med ruinstaden Panama Viejo , totalförstörd av brittpiraten Captain  Morgan 1648 , därefter väntar en promenad från torg till torg i den romantiska gamla staden Casco Viejo med fransk inspirerad kolonial arkitektur. Sedan gör vi en kort rundtur bland hundratals skyskrapor i den facinerande nya staden, Business City med köpjätten Multiplaza.  I det lugna restaurangdistriktet Bella Vista kopplar vi av med en god lunch innan vi återvänder till hotellet

Dag 3 Ledig dag i Panama City erbjuder många spännande möjlighter till nöje, konst och shopping eller så kan man helt enkelt njuta och koppla av vid hotellets sköna pool.

Dag 4 Upplev Panama Kanal världens åttonde underverk ! Vi kryssar från Gatun Sjön ned  emotStilla Oceanen, genom tre jättelika slussar med orginal maskineri från 1914, en unik upplevelse även för en välberest resenär. På väg tillbaka  till staden kör vi genom den historiska kanalzonen som behärskades av USA i över 80 år.

Dag 5 Efter Panama City är det skönt att förflytta sig in i regnskogen tysthet, speciellt när den befinner sig enbart 30 minuters körfärd från storstdadens buller.Vår första utflykt tar oss  med djungel hiss upp  genom trädtopparna  till Gamboa  bergets högsta topp varifrån vi har en underbar utsikt över Chagres floden som förser Panama kanalen med sitt vatten och Gatun sjön som förbinder kanalens båda ändor samt naturligtvis den storslagna  täta urskogen. Därefter intar vi en läcker lunch nere vid  Gatun sjön,  samtidigt   beundrande krokodiler och sköldpaddor som fritt simmar runt restaurangen.

Dag 6  Vi stiger tidigt upp för att bege oss båtledes  på "apjakt" till Monkey Island där det kryllar av sömniga "Capuchino" apor och med god tur kan vi även se eller åtminstone höra djungelns "vrålapor" allt detta ackompanjerat av  exotiska  fåglars  morgonkonsert. Sedan kan vi lungt njuta av en skön ledig dag i Gamboa. Antingen enbart koppla vid den praktfulla poolen eller kolla in  bastun. De mera aktiva kan svetta på gymmet, cykla eller vandra naturstigar damt paddla på sjön.

Dag 7 Portobelo - Panamas äldsta stad  har anor ända från Kolumbus 1494 som under sin tredje Amerika expedition ankrade i den natursköna viken och ritade in läget på kartan som en kommande hamnstad, som sedan förverkligades 20 år senare.  Om man ej beaktaar ruinstaden Nombre de Dios är Portobelo faktiskt det spanska väldets äldsta stad i Central Amerika och på så sätt väl värt ett besök. Vi besöker det gamla tullhuset,  kyrkan med den berömda  Svarta Jesus statyn dit panamanerna vallfärdar varje år i oktober  och en av dom fem fästningarna som spanjorerna anlade till stadens försvar. Vi intar en lunch en route och åtetvänder till det sköna Gamboa.

Dag 8 Panama har sju olika indianstammar som var och en har sitt eget språk och sin egen kultur. I dag bekantar vi oss med Embera indianernas  liv och leverne, kultur och traditioner. Vi besöker den lilla indianbyn Ella Drua upp längs med Gatun floden.Här lever det traditionella hantverket vidare, kvinnorna gör smycken och prydnadsföremål  av natur material,och männen sirliga trä skulpturer och  urholkar jättelika trädstammar till kanoter. Huvudnäringarna förutom hantverk är givetvis fiske men också frukt och rotfrukts odling .  Embera indianerna är mycket stolta över sitt rika kulturarv och vi bjuds  på sång och musik med anor från fornstora dagar. Inslaget av friska och glada barn är glädjande märkbart och aktivt. 

Dag 9  På vägen mot sydkusten tittar vi  in på det enorma köpkomplexet Albrook för en rejäl tre timmars shoppingrunda.  Därfter åker vi vidare  längs med den  legendariska Pan American Highway 120 kilometer genom ett omväxlande landskap. Vårt mål är El Valle Anton en naturskön och sval dal dit  Panama City borna tar  sin tillflykt undan storstadens svett och stress.Vi tar in på ett  trivsamt bergsshotell och kopplar av med en publunch  i trädgårdens svalka.

Dag 10 Vår eko dag  i den skönt tempererade El Valle dalen bjuder på en lätt naturstig upp i bergen  till skogsbäckarnas höga vattenfall. Därefter besöker vi  byns lilla  zoo som inhyser färggranna röda, blåa, gula och gröna grodor, spännande kattdjur och övriga lokala sällsyntheter. Givetvis blir det även marknad och butik med lokalt hantverk och  hälsoivrare kan vandra till de heta källorna  ! 

Dag 11 Nog med häsosamt leverne! Nu väntar alla frestelser .på Costa Blanca , Stilla Oceanens vita kust ! Där befinner sig vårt nästa hotell, Playa Blanca Resort, en modern stilig anläggning belägen invid den milslånga finsandade stranden. Här inkvarteras vi  sköna stora rum,med balkong eller terass tätt intill  playan. Nu börjar solsemestern !

Dag 11-14 Playa Blancas All Inclusive Service erbjuder mat och dryck i all oändlighet. En Buffet restaurang dukar upp med dignande bord tre gånger per dag, frukost.lunch och middag . Dessutom kan man boka middag på en sushi restaurang eller på fisk restaurangen på stranden.Därtill finns en snackbar med dygnet runt service. Fyra välförsedda barer bjuder på dricka och varje kväll förevisas en ny show på estraden samt givetvis diskotek för nattsuddare. Det finns två stora pooler, en aktiv pool med program och musik och en passiv pool med lugn och ro . På den natursköna stranden kan man simma , snorkla,  surfa , segla och paddla eller om man så föredrar rida . För fartsugna finns det sjöskoter och fourwheeldrives . För sportfantaster erbjuds tennis och volleyboll samt givetvis deep sea fishing. En golfbana med proffs mått och standard  hittas på endast 10 kilometers avstånd !

Dag 15 Efter en lång och skön morgon med sömn och en god lunch är det dags att ta sig till flyfältet i Panama City. Där väntar i välförsedda butiker all världens lyxvaror och det är inte särkilt svårt att bli av med  sina sista dollars, innan KLM avgår mot Amsterdam kl 19.30

Dag 16 Efter planbyte i  Amsterdam återvänder vi till Norden tidigt på kvällen , dags att smälta intryckena och planera följande resa.

PANAMA FANTASY RUNDRESANS HOTELL

Hotel El Panama 4 dygn

Gamboa Rainforest Resort Hotel 4 dygn  

Los Mandarinos El Valle 2 dygn  

Playa Blanca Resort  3 dygn

MÅLTIDER

Dag 1, Kvällsmål

Dagar 2,4,5,7,8 ,9 frukost och lunch

Dagar 3,6,10 , frukost

Dagar 11-14 helpension med open bar

RUNDRESANS UTFÄRDER SOM INGÅR I PAKETET

Panama kanal kryssning

Panama City Rundtur

Gamboa äventyrsdag dag med djungel hiss och orkidér , fjäril och reptil utställningar.

Monkey Island båttur till apornas ö

Embera indian expedition

Albrook shopping

Ekovandring i Valle de Anton 

TRANSFERS

Panama City Airport - Panama City

Panama City- Gamboa Rainforest Resort

Gamboa - Melia Hotel

Melia hotel+Albrook Mall - El Valle Anton

El Valle Anton-Playa Blanca Resort

Playa Blanca - Panama City Airport

 

Resans pris 2998.- euro per person i dubbelrum med flyg från  Helsingfors, Stockholm , Göteborg eller Köpenhamn, Single pris 3498.- euro

 

 

 

 

FRÅGA GÄRNA MERA . booking@folkewest.com

 

INFORMATION OCH ANMÄLNINGAR :

Folke West Travel Club,  e-mail folkewest.travelclub@gmail.com

Arrangör Pesantez-Tours ; Panama City ,Republic of Panama +50767505301

 

 

Hemsida Printa ut sidan Kontakta oss Info På svenska Suomeksi In English